top of page

Vi er i Danmark, Polen og Ukraine

Hvis løsningen på ressourceproblemet er at lede lidt længere væk end Danmark, så er næste spørgsmål, hvor langt væk det må være? Det kommer an på:

​

  • Arbejder I med persondata eller er det bare systemudvikling?

  • Hvor tit skal man være onsite i Danmark?

  • Hvor vigtig er prisen?

  • Hvad med arbejdstilladelse i Danmark?

1. Arbejder I med persondata?

Hvis I arbejder med personfølsomme data, og Jeres udviklere har brug for adgang til databaser i forbindelse med driftsopgaver og fejlretning, er det nemmest at de er baseret i et andet EU land. Hvis det er et tredieland, skal man benytte EU's tillægskontrakter for at sikre brugerne de samme GDPR rettigheder, og samtidig skal man indhente brugernes accept af, at deres data bliver behandlet i et tredieland. Ved persondata er lande som Polen, Rumænien og Bulgarien at foretrække fremfor Ukraine, Indien, Filippinerne. 

2. Hvor tit skal man være onsite?

Hvis man skal være onsite rimelig ofte, skal rejsetiden fra dør-til-dør skal helst ikke være længere end 3 timer. Samme tid som at komme fra Aarhus til København. Dvs. at der skal være direkte flyforbindelse fra København, Billund, Aalborg eller Aarhus. Samtidig må det gerne være lige så billigt som en indenrigs togbillet.

Group 335.png

3. Arbejdstilladelse i Danmark?

En udenlandsk konsulent fra et tredieland udenfor EU, må ikke udføre regulært arbejde i Danmark. Heller ikke selv om varigheden er mindre end 3 måneder. Et turistvisum er ikke en arbejdstilladelse. Dvs. man kan godt komme til møder, events og kurser i Danmark, men man må ikke sidde 2 uger på kontoret og kode. Men hvis du er EU borger, er det en anden sag. Hvis man skal være onsite noget af tiden er det derfor at foretrække med en medarbejder fra EU.

1612913565552.webp

4. Hvor vigtig er prisen?

Der ingen lande tilbage i østeuropa, som kan kaldes rigtig billige. De dage er ovre. Efterspørgslen er for stor, og blevet så global, at prisen for en udvikler ikke længere afhænger af lokale forhold. Timeprisen afhænger af, hvor meget en amerikansk kunde er villig til at betale for den bedst kvalificerede udvikler. Især i tiden efter Corona, hvormange har været remote alligevel.  Hvis det skal være billigt, kan man overveje Asien, men bagsiden er kompetenceniveau, tidsforskel og kulturforskel. Østeuropa kan til gengæld tilbyde rigtig dygtige medarbejdere, som man måske ikke kan finde i Danmark til et rimeligt lønniveau.

Screenshot 2023-01-06 at 04.12.32.png

Andre virksomheder i Gdańsk

Udflytning til Polen er ikke nyt for danske virksomheder, men det har ændret sig meget. Det er ikke længere lave lønninger, der tiltrækker fremstillingsvirksomheder. Idag er det vidensvirksomheder, der tiltrækkes af højt uddannet arbejdskraft, som vi har svært ved at finde nok af i Danmark. GdaÅ„sk, Gdynia og Sopot, kaldet Tri-City, har tilsammen ca. 1 mio. indbyggere. Mange danske virksomheder har valgt Tri-City som deres lokation for IT, R&D, HR eller administration (BPO). Virksomheder som Nordea, Arla, Jysk og Mærsk. Der er gode flyforbindelse til de fleste større byer i norden. København kan nåes på kun 45 min. Billund og Aarhus på 1 time. Internationale virksomheder er også tilstede med R&D afdelinger: Bl.a. Intel, Amazon, Lufthansa og Boeing.

nordea-removebg-preview_edited.png
jysk_edited.jpg
2560px-Maersk_Group_Logo_edited.png
arla-removebg-preview_edited.png
Spring_Production_Logo-06.png
bottom of page